İlan karşılaştırması yapabilmeniz için en az 2 adet ilan seçmeniz gerekmektedir.


Kapat
Gayrimenkul alırken nelere dikkat etmeliyiz? Doğru gayrimenkul ne zaman alınır?

Gayrimenkul alırken nelere dikkat etmeliyiz? Doğru gayrimenkul ne zaman alınır?

Son zamanlarda en popüler yatırım araçlarından biri de gayrimenkul satın almak. Ancak bu konuda dikkat edilmesi ya da bilinmesi gereken önemli hususlar var. İşte size konut alırken işinize yarayacak bilgiler;

Gayrimenkul alırken öncelikli verilecek karar bunun bir yatırım mı olacağı yoksa oturma amaçlı mı alınacağıdır. Eğer ki, yatırım amacı öncelikli ise; akılda bulundurulması gereken taşınmazın orta vadede getirisinin tatminkâr düzeyde olmasıdır. Bunun için projenin vaat ettiklerinin yanı sıra bölge de çok önemlidir. Gelişmiş veya gelişmekte olan bir bölgede yapılacak konut yatırımı; yatırımcıya, kira ve olası satış durumunda yüksek bir getiri sağlayacaktır. 

Satın alma sürecinde, konutu inşa eden firmanın güvenilirliği, inşaat kalitesi ve kullanılan malzeme de dikkatten kaçmamalıdır. 

Yatırım ya da yaşamak amaçlı olsun, projenin içinde veya yakınlarında aile fertlerinin ihtiyaçlarını karşılayacak, market, anaokulu, spor tesisi ve yeşil alan gibi unsurlar bulunmalıdır. 

Doğru gayrimenkul ne zaman alınır? 

Şu bir gerçek, gayrimenkul almanın en uygun zamanı, kriz dönemleridir. Bununla birlikte projenin kendisi, bulunduğu bölge ve fiyat unsurları belirleyicidir. Konut kredi faizlerinin düşmesiyle doğru zamanın geldiğini düşünüyoruz. 

Gayrimenkul alırken nelere dikkat etmeliyiz? 

-Daire alırken acele etmeyin. O semtteki fiyatları iyi araştırın. Alacağınız daire fiyatı ile diğer daire fiyatlarını kıyaslayın. Gerekirse bir uzmandan yardım alın. Çünkü bir emlak uzmanı sizin dikkat etmediğiniz birçok şeye dikkat edecektir. 

-Satın aldığınız dairenin beğendiğiniz daire ile aynı daire olup olmadığını tapudan ve belediyeden kontrol edin. 

-Alacağınız gayrimenkulün kira getirisi önemli bir faktördür. Aldığınız taşınmaz bir dükkansa, ortalama 13- 15 yıllık kira getirisinin aldığınız fiyata yakın olması gerekiyor. 

-Konut alacaklar kendisi veya bu işten alnlayan birisi tapu dairesine gidip yapılan işlermleri kendi gözü ile görmesi gerekir. 

- İkinci el binadan bir taşınmaz alırken, bir yapının ekonomik ömrünün yaklaşık 50 yıl olduğunu unutmamalısınız. Binalar yaşlandıkça elden çıkartmak zorlaşır. 

- Gayrimenkul alırken zemin haritalarına bakın. Gayrimenkul alacaklar her zaman depreme dayanıklı zemin etüdü yapılmış ve bunla ilgili rapor almış gayrimenkuller tercih edilmelidir. 

- Sadece yatırım amaçlı değil yaşama amaçlı edinilen konutlar seçilirken, işyerine yakın olanlar tercih edilmelidir. Özellikle İstanbul’da insanlar trafikte harcadıkları uzun saatleri kendilerinden çalmaktadır. 

- Alacağınız daire inşaatı tamamlanmış bir daire ise, kat mülkiyeti olup olmadığına dikkat edin. Kat mülkiyeti varsa iskanı da var demektir. 

- Aldığınız taşınmazın sosyal donatı alanlarına yakın olması, taşınmazın fiyatını belirlemede önemli rol oynamaktadır. Alışveriş Merkezi,Kongre-fuar merkezi, havaalanı, kampüs, organize sanayi bölgeleri gibi gelişen alanların çevreleri kısa sürede gelişir, yani getirisi yüksek olur. 

- Aldığınız gayrimenkulün Çevresinde yapılan popüler projeler sizin alacağınız gayrimenkulün ilerye dönük değer kazanmasını sağlayacaktır. 

-Bazen taksitler düşük olmasa bile firma başka alanlarda borçlu durumda olabilir,finansal anlamda sorunda olabilir.Her koşulda size konut yapmayı taahhüt eden firmanın mali yapısını araştırın.İnternetten dahi bakılabilir,bağımsız araştırma şirketlerine araştırma yapılabilir,sanayi ve ticaret odalarına sorulabilir. 

-Gayrimenkul alırken para ödeme şekliniz, gayrimenkul alan ve satan tarafın, birbiri ile olan yakınlığı ve karşılıklı güveni ile yakından ilgili. Bankaya bloke edilip, tapuya bağlı ödeme yapılabileceği gibi tapu işlemi imza aşamasına geldiğinde, tapuda da bloke çekle ya da nakit olarak ödenebilir. 

- Gayrimenkulü uzun vadeli bir yatırım aracı olarak düşünüyorsanız çok geniş bir çerçevede düşünmeli ve trendleri çok yakından takip etmelisiniz. Doğru gayrimenkul yatırımı, diğer bütün parasal enstrümanların kazandıracağından daha fazlasını kazandırır. 

Gayrimenkul yatırımları hangi bölgelere yapılmalı? 

İstanbul’da şehir merkezi ve gelişen Bahçeşehir, Kurtköy ve Kartal gibi bölgeler yatırım için elverişlidir. Ayrıca devletin ulaşım planları üzerinde yer alan Çerkezköy gibi gelecekte İstanbul’un banliyösü olacağı şimdiden belli olan bölgeler orta ve uzun vadede karlılık sağlayacak yatırım bölgeleri olarak göze çarpıyor. 

Yerinde ve zamanında yatırım 

Gayrimenkul alacaklar konut fiyatlarının düşük olduğu dönemlerde gayrimenkul yatırımına girmeleri; bunu da peşin para bağlamadan, uygun ödeme seçenekleri ile yapmaları her zaman daha uygundur.Yerinde ve zamanında yapılan gayrimenkul yatırımı,diğer tüm yatırımların kazandırabileceğinden daha fazla para kazandırabiliyor.


Gayrimenkul alırken nelere dikkat etmeliyiz? 

Google LogoÇeviri tarafından desteklenmektedir
Google LogoÇeviri tarafından desteklenmektedir